Weg naar Zwartberg 44, 3660 Oudsbergen


  Contact : 0471/ 09.34.31 - info@dierenartslangens.be

Teken bij de hond en de kat

teekTeken behoren tot de spinachtigen. Ze bevinden zich voornamelijk in struiken en hoog gras. De volwassen teek legt eitjes in de omgeving. Hieruit komen de 6-potige larven, die op zoek gaan naar een gastheer om bloed te zuigen. Dit zijn vooral kleine dieren zoals muizen, egels of konijnen. Na de bloedmaaltijd vallen ze terug op de grond waarna ze vervellen tot een 8-potige nymfe. Deze gaat op haar beurt op zoek naar een bloedmaaltijd zodat ze kan vervellen tot een volwassen teek. Teken zijn het meest actief in het voorjaar (maart-april) en de herfst (oktober-november).

Teken kunnen verschillende ziekten overdragen

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Vooral de mens is gevoelig maar het kan ook ziekte veroorzaken bij de hond. Katten blijken minder gevoelig. Anaplasmose en babesiose zijn andere ziektes die overgedragen kunnen worden door teken.

Anaplasma soorten en Ehrlichia soorten zijn bacteriën die worden overgedragen door teken

Ze komen voor zowel bij wilde dieren als bij onze huisdieren en de mens en infecteren voornamelijk de witte bloedcellen in het lichaam. Anaplasmose komt sporadisch voor in Nederland en België doordat deze door Ixodes of schapenteken wordt overgedragen (komen hier veel voor). Ehrlichiose is eerder een ziekte van Zuid-Europa (overdracht door Rhipicephalus teek). De ziektesymptomen zijn vaag en bij anaplasmose beperken ze zich meestal tot koorts, gewichtsverlies en algemeen slecht voelen. Ehrlichiose zou onder andere ook ademhalingsstoornissen, zenuwstoornissen of zwelling van de poten en scrotum kunnen veroorzaken.

Babesiose, piroplasmose of tekenkoorts wordt veroorzaakt door de ééncellige parasiet Babesia canis of Babesia gibsoni.

Deze parasiet wordt overgedragen door teken en infecteert de rode bloedcellen van de hond. Er zijn reeds verschillende meldingen van de ziekte in België en Nederland maar het voorkomen is nog laag. De ziekte kan zeer plots optreden of een trager verloop hebben. De symptomen zijn dan ook niet specifiek. Enkele symptomen kunnen zijn:

 • Koorts
 • Verminderde eetlust, vermageren
 • Geelzucht
 • Bruinverkleuring van de urine
 • Zenuwstoornissen
 • Nierproblemen

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt overgedragen door teken. De bacterie komt voornamelijk voor in het noordelijk halfrond van de wereld. In Nederland en België is de laatste jaren het aantal gevallen bij de mens aanzienlijk gestegen. Ook bij de hond worden regelmatig gevallen gemeld, katten blijken minder gevoelig.

De bacterie wordt overgedragen via het speeksel van de teek (klasse Ixodes). Ziekte kan optreden weken, maanden en zelfs jaren na de infectie. 
De meest voorkomende symptomen bij de hond zijn oa.:

 • Koorts, verlies van eetlust, lusteloosheid
 • Gezwollen lymfeknopen
 • Moeilijk of stijf lopen, pijnlijke gewrichten
 • Komen en gaan van manken op verschillende ledematen
 • In zeldzame gevallen hart-, nier- of zenuwaandoeningen

Wat moet ik doen als mijn hond een teek heeft?

Controleer na een wandeling steeds je hond. Een teek verwijder je zo snel mogelijk met een tekentang of een pincet. Probeer zeker niet eerst de teek te verdoven met ether of een ander product, want dan gaat de teek meer speeksel inspuiten bij zijn gastheer wat het risisco op overdracht van ziekten nog vergroot. De teek zo dicht mogelijk tegen de huid vastgrijpen en met gelijkmatige kracht trekken. Probeer er geen ruk aan te geven of te draaien want dan bestaat de kans dat de monddelen blijven zitten. Wanneer dit gebeurt laat je de huid beter zelf genezen.Pas na het verwijderen van de teek, de huid ontsmetten.

Tekenpreventie

Verschillende producten zijn beschikbaar. De dierenarts kan u meer informatie geven omtrent de voor- en nadelen van de verschillende producten. Neem gerust contact hiervoor op met uw dierenarts.