Skip to main content

Kleine huisdieren

Kleine huisdieren

De beste zorgen voor uw beste vriend

Een huisdier is een volwaardig lid van het gezin. Logisch dat u als dierenliefhebber alleen maar de beste zorgen voor uw huisgenoot wil. Op tijd vaccineren en ontwormen is dus een evidentie. Maar soms zijn er extra medische zorgen nodig.

Het is dan erg belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. In mijn eenmanspraktijk – twee-, mijn assisterende echtgenote meegerekend – kunt u rekenen op een persoonlijke aanpak. Telkens in alle eerlijkheid en transparantie, zowel wat betreft de behandeling als het kostenplaatje.

Tandheelkunde

Zit er een reukje aan de adem van uw huisdier? Dan wordt het tijd om zijn gebit te laten controleren. Vaak volstaat een grondige reiniging om de aanwezige tandplaque en tandsteen te verwijderen. Is dat niet het geval? Dan wordt de tand getrokken. Ook de tandjes van knaagdieren moeten regelmatig nagekeken en al dan niet bijgevijld worden.

Ontworming en vaccinaties

Regelmatig ontwormen is essentieel voor de gezondheid van uw huisdier. Ook voor alle gangbare vaccinaties kunt u bij mij terecht. We sturen u steeds een vrijblijvende herinnering voor de herhaalvaccinatie.

Behandeling en preventie van vlooien en teken

Vlooien en teken zijn niet alleen vervelende parasieten, ze kunnen zelfs ziektes overdragen. Gelukkig bestaan er verschillende preventieve oplossingen om deze ongenode gasten te weren. Vraag gerust naar de mogelijkheden en de voor- en nadelen van zo’n behandeling.

Orthopedie

Loopt uw huisdier plots mank? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Wacht niet te lang om die te laten achterhalen. Hier is steeds een grondig onderzoek aangewezen, al dan niet met behulp van een radiografie. Ook voor de meeste orthopedische operaties zoals botbreuken, heupproblemen of gescheurde kruisbanden kunt u bij mij terecht.

Interne geneeskunde

Soms is een probleem niet meteen zichtbaar of duidelijk. Dan voeren we meteen tests uit om te achterhalen of er eventueel sprake is van een infectie, ziekte of orgaanfalen. Hiervoor heb ik heel wat geavanceerde apparatuur ter beschikking in mijn eigen labo. Denk aan sneltesten voor bepaalde ziektes, een urine analyser en een apparaat voor mestonderzoek. Voor de medische beeldvorming beschik ik over een Doppler echo, digitale radiografie-apparatuur en een endoscoop. Het grote voordeel? U weet snel wat er aan de hand is met uw huisdier. Ook verliezen we geen kostbare tijd bij spoedgevallen!

Chirurgie

Uw huisdier kan bij ons terecht voor zowel kleine als complexere chirurgische behandelingen. Tijdens de operatie wordt uw huisdier altijd gesedeerd of onder (gas)narcose gebracht. Hierbij wordt de ademhaling en hartfrequentie nauwlettend gemonitord. Zo krijgt uw dier voor, tijdens én na de behandeling de beste zorgen.

Elektrochirurgie

Bij elektrochirurgie wordt een elektrische bistouri gebruikt om door de weefsels te snijden. Hierdoor ‘verdampen’ de cellen, waardoor (kleine) bloedvaten niet gaan bloeden.

Afhankelijk van de diagnose wordt bepaald of een elektrochirurgische ingreep mogelijk is.

Echografie

Deze techniek maakt gebruik van (onhoorbaar) ultrageluid. Het geluid verplaatst zich door het lichaam en reflecteert op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren. Op die manier kunnen we onder andere organen in beeld brengen, en zicht krijgen op de grootte, structuur en eventuele pathologische afwijkingen.

Digitale radiografie

Hiermee brengen we voornamelijk botstructuren in beeld, maar deze techniek wordt ook soms gebruikt voor het onderzoek van organen zoals de longen.

Endoscopie

Met deze camera’s brengen we de maag, slokdarm, luchtwegen en neusstructuren in beeld. We kunnen eventueel tegelijk een biopt nemen of een vreemd voorwerp verwijderen. In onze praktijk werken we met zowel een flexibele als een rigide endoscoop.

Hospitalisatie

Soms moet een dier even bij onze praktijk blijven om goed te herstellen of houden we het dier ter observatie. Ook voor bepaalde behandelingen, zoals infuustherapie, is een korte hospitalisatie nodig.

Bloeddrukmeting

Een te hoge bloeddruk kan erg schadelijk zijn voor ogen, nieren, hart en hersenen. Het wordt vaak de ‘silent killer’ genoemd omdat er in veel gevallen geen duidelijke symptomen zijn, tot er al aanzienlijke schade is aangericht. Daarom is een regelmatige controle van de bloeddruk, vooral bij oudere katten, enorm belangrijk voor hun gezondheid en welzijn.

Dentale radiografie

In onze praktijk kunnen we de verscholen tandwortels in beeld brengen en eventuele pathologieën opsporen en behandelen.

Microscopie

Bij huid- of oorproblemen worden door middel van stofmonsters, afdrukpreparaten of afkrabsels de aanwezige bacteriën, gisten, schimmels, parasieten of ontstekingscellen in beeld gebracht. Via een urineonderzoek kunnen kristallen opgespoord en getypeerd worden om snel de juiste behandeling op te starten. Biopten van gezwellen geven inzicht in het type tumor.

Heeft u vragen over een bepaalde behandeling? 

Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.